Written by on

Čudovali by ste sa, koľko vodičov nevie ako sa ma správne držať volant. Časy, kedy vás možno učili, že správne držanie je: "o desať dve" sú už dávno preč. Správna poloha je totižto: "trištvrte na tri"

Neveríte? Poďme sa na to spoločne pozrieť v článku nižšie.

Spolu s dobou sa menia aj zvyky 

Za starých čias sa doporučovalo držanie "o desať dve" a to z jednoduchého dôvodu: vozidlá mali veľké volanty, kde pri zatáčaní bolo potrebné vynaložiť príliš veľa sily. V dnešnej dobe sa volanty dajú otáčať s pohnutím malíčka vďaka svojej veľkosti, technológii, a posilňovačom riadenia. 


Správne držanie vám vie zachrániť život


Vypadať dobre za volantom je jedná vec, ale správne a pohotovo zakročiť v kritickej situácii je už tá druhá. Vyhnite sa akýmkoľvek nesprávnym uchopeniam volantu ako je:

- "cool desiatka" kde vodič drží volant pravou rukou na ľavej strane alebo naopak.
(na volante to symbolizuje desiatu hodinu).

- ďalším nesprávnym uchopením je, keď vodič drží volant úplne dole (6 hodina) dvoma alebo dokonca jedným palcom.

Takýto prístup sa vám môže v kritickej situácii nepekne vypomstiť. Niekedy sa veci môžu vymknúť z pod kontroly v priebehu sekundy. Ak máte ruky na nesprávnom mieste, volant už nemusíte správne uchytiť. 



Jazdite ako pretekári 

Prečo si myslíte, že vodiči, ktorí profesionálne závodia sú schopní dokonale riadiť vozidlo a reagovať na takmer každý podnet?
Tajomstvo spočíva v držaní volantu v polohe "trištvrte na tri". Môžete sa sami presvedčiť, že táto poloha vám zabezpečí pohodlnejšiu, plynulejšiu a hlavne bezpečnejšiu jazdu. Základ je držať volant v mierne uvoľnenej polohe a mať ruky na správnom mieste aby ste cítili čo a kedy sa vám auto snaží naznačiť.

 

Sedíte v správnej polohe?

Povedali sme si ako správne držať volant, ale čo so sedením? Treba si pripomenúť, že sedadlo nie je lehátko na pláži alebo stolička v office. Či už sa hrbíte alebo ležíte, ani jeden extrém nie je dobrý. Sedadlo by ste mali nastaviť tak, aby nohy pri šliapnutí na plyn boli mierne pokrčené v kolenách a vaša chrbtica by sa mala opierať o sedadlo. Zároveň, keď natiahnete ruku, vaša lakeť by mala byť mierne uvoľnená.

 

Vytvorte si správny návyk

Zhrnuli sme si základné uchopenia a polohy pri šoférovaní, ktoré mnohí z nás nedodržujeme. Zmyslom tohto článku nebolo napomínať, ale poukázať na to, aké je dôležité správne sedieť za volantom a naučiť sa správne držať tak jednoduchú vec, ako je volant. S našimi radami budete vedieť lepšie reagovať pri prípadnej kolízii a zároveň sa vám bude šoférovať oveľa pohodlnejšie.


Uvažujete nad kúpou vozidla? Autosearch.sk Vám zabezpečí nasledovné:

- predaj vozidiel s automatickou prevodovkou
- chcete si auto objednať? u nás bez problémov
- financovanie vozidla
- poistenie
- pravidelná údržba prevodoviek je nevyhnutná! Aj s týmto Vám pomôžeme
- v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našom facebooku, instagrame alebo priamo sem na webe.

Mohol by vás zaujímať aj tento článok:

Máte automat? Tieto 4 veci určite nerobte!

 
Minule sme si napísali niečo o tom, aké sú výhody automatickej prevodovky a čo vám zároveň prinesie. V dnešnom článku sa zameriame viac na to, čo nerobiť, aby ste predĺžili životnosť